Standard

Tupakan lopettaminen ja hyödyt

22 12kk päivittäisen tupakoinnin jälkeen. Päätä voi särkeä, kaikki ärsyttää, uni ei tule, kädet vapisevat jne. Tai lainattavaksi potilaille. Tupakonnin lopettaminen voidaan huomata suurena processina. Siksi tupakoinnin lopettaminen vaatii monesti lukuisia yrityksiä. Mistä onkin kysymys? Tupakkayhtiöiden voiton tavoittelusta tai elämän pienistä iloista? Onko tupakointi in taikka out? Tupakan historiallinen voitonkulku onkin määrätietoisen markkinoinnin tulosta.

Pari askia päivässä meni, aina maistui pahalta ja tiesin haisevani kammottavalta. Tupakoinnin lopettamisen  avuksi saattaa ottaa nikotiinipurkat, -laastarit, -inhalaattorit, -tabletit,lääkehoidon taikka sähkötupakan. Tupakointi isompi määrä kuukautisten epäsäännöllisyyttä sekä poisjäämistä ja aiheuttaa epäsäännöllisyyttä munasolun irtoamiseen munasarjoista.

On kuitenkin muistettava, että päätös lopettamisesta onkin yleensä oma. Painonmuutoksien vaihtelu on yksilötasolla merkittävä. Ekan kuukauden join merkittävästi vettä. Mitä huolellisemmin valmistaudut lopettamiseen, sen isompi on mahdollisuutesi saavuttaa savuttomuus. Flunssasi eivät oo niin pahoja.

Miksi lopetan tupakanpolton?

Keuhkojen ilmatiehyet, mitkä johtavat ilmarakkuloihin, alkavat rentoutumaan ja hengitys muuttuu helpommaksi samalla, jahka keuhkojen toimintakyky paranee. Siksi röökin puute tuottaa siihen tottuneelle hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, masennusta, uniongelmia sekä ärtyneisyyttä. On kenties mukavampi olla kun tietää ettei tieten tahtoen tee pahaa ruumiilleen. Tupakointi raskauden kuluessa enemmän raskaudenaikaisen verenvuodon riskiä, minkä puolestaan altistaa keskenmenolle sekä ennenaikaiselle synnytykselle.

Siksi tupakoinnin lopettava kärsii usein vieroitusoireista. Kaikki nämä osaalueet voivat olla avuksi matkallasi tupakattomaan elämäntapaan. Muutaman 12kk polttelin satunnaisesti, silloinkaan tupakointi vähitellen lisääntyi, missään vaiheessa en sittenkään ole savuttanut päivittäin, enkä baari-iltoja paitsi että nimenomaan ikinä yli viittä kessua päivässä, keskiarvo onkin viim.

Jos ajattelet, jotta on pakko röökata taikka pakko lopettaa, niin onkin saletimmin raskasta luopua, vain kuka pakottaa – äitisikö? Mikäli sinua estää polttamista lopettamasta pelko, että et kestä vieroitusoireita, sikäli ajattele noita tervehtymisoireiksi. STM:n (sosiaali- ja terveysministeriö) mukaan työntekijän työn tuottavuuden lasku maksaa työnantajalle 925 euroa/vuosi.

Standard

Kuinka lopetat tupakan polttamisen?

Pelkkä lakkoilu vai tupakoinnin kieltäminen täsyin eivät pakosti tuota toivottua tulosta. Reseptorien herkkyys on palannut samalle tasolle tupakoimattomien ihmisten kanssa. Usein onkin kysymyksessä se jotta käymme kautta erilaisia vaiheita motivoinnin suhteen. Se lievittää ahdistusta sekä sallii jotakin tekemistä levottomille käsille.

2–12 viikkoa: elimistön verenkierto sekä hapenotto paranevat, jolloin käveleminen ja juokseminen helpottuu, koettu stressi vähenee, unen laatu paranee, muisti ja keskittymiskyky kohenevat, potenssi ja siittiöiden laatu paranevat, naisten hedelmällisyys paranee ja raskautta voikin suunnitella turvallisin mielin.

Myös eri sorttisia nikotiinikorvaushoitoja onkin mahdollista käyttää raskauden kuluessa. Samassa tilanteessa olevan vertaistuki onkin myös suureksi avuksi. Nikotiini, hiilimonoksidi täten häkä, terva sekä toiset savukkeiden sisältämät kemialliset myrkyt stressaavat sydäntä ja ahtauttavat verisuonia. Tupakkayskä onkin varmasti hävinnyt.

Tupakoinnin lopettaminen ja hyödyt

Tupakoinnin aloittamiseen liittyy monesti yhteisöllisiä syitä. Kahdessa minuutissa kudosten nikotiinipitoisuus onkin kohonnut yhtä korkeaksi kuin veren. Lähde haukkaamaan raitista ilmaa sekä lepäile. Ehkä ikäluokassani vieläkään on vähän sitä ajatusmaailmaa jäljellä, että tupakoiva nainen onkin jollain tavalla… 1 vuosi: Sepelvaltimotaudin riski pudonnut puoleen tupakoijaan nähden.

Tupakoinnin lopettaminen
Lopettaminen ei ollut vaikeaa ja nautin heti ensimmisestä päivästä lähtien tupakoimattomuudestani. 15-25 minuuttia -Verenpaine, pulssi ja käsien lämpötila palaa normaaliksi. 3 viikkoa – 3 kk: Verenkierto paranee paljon sekä kävelyy muttuu helpommaksi. Sieltä tämä tuntuu sekä aivoihin niin että muualle elimistöön. Siihen ei sittenkään kuole, todistaa Carr sekä opastaa suhtautumaan sen takia kuten eräänlaiseen lapamatoon. Tupakkaan tartutaan, jahka onkin onnellinen tai surullinen, iloinen taikka vihainen, rauhallinen vai stressaantunut.

Hengittäminen helpottuu jo 3 päivässä hapetuksen korjauduttua sekä muutamassa kuukaudessa yskä, vinkuva hengitys sekä hengenahdistus pienenevät sekä keuhkotoiminta paranee jonkin verran. Älä tosiaan tipu kotiin murehtimaan, vaan pakota itsesi liikkeelle. Muista ulkoilla, syödä ja nukkua reippaan.

Tupakan lopettaminen

Mistä onkin kysymys? Tupakkayhtiöiden voiton tavoittelusta tai elämän pienistä iloista? Onko tupakointi in vai out? Tupakan historiallinen voitonkulku on määrätietoisen markkinoinnin tulosta. huono taikka white trash niinkuin jenkit kertoo 🙂 Ihan totta, kyllä mua katsottiin hieman kieroon ainakin joskus ja lievästi sanoen asennetta käsitettiin olevan ilmassa, jahka kerroin tupakoivani! Olin myöskin ystäväpiirissäni ainoa, minkä poltti, joten sosiaalinen elämäkin parani: minun ei tarvitse enää lähteä seurasta kesken kaiken tupakalle vai anteeksi pyydellen kylässä kysellä tuhkakuppia.

Minäkin halusin lopettaa ilman apua, halusin sitä kolmisenkymmentä vuotta. Savukkeen- vai nuuskan puuttuessa suusta sensorinen stimulaatio heikkenee. Tätä prosessia helpottamaan olen ideoinut ja kirjoittanut kokemuksesta Kortilla irti tupakasta -pelikortit ja Jatka tupakointia lopettamiseen saakka -kirjan teistäkin avuksi.

Standard

Vinkkejä tupakoinnin lopettamisesta

Kun lopetat tupakoinnin, myöskin riski sairastua vai kuolla pienenee; parinkymmenen 12kk tupakoimattomuus pienentää sairastumisriskin jopa tupakoimattomien tasolle. Tiesitkö, miksi rööki koukuttaa niin lujasti? Siksi niin että tämä synnyttää kolmenlaista riippuvuutta ja noista jokaisesta on päästävä irti. Maaliin voikin osua, jos tietää, missä maali onkin.

Miten lopetan tupakoinnin?

Häkä puolestaan heikentää veren hapen kuljetuskykyä sekä tuloksena onkin krooninen hapenpuute. 16 prosenttia tupakoijista ilmoitti käyttäneensä nikotiinikorvaushoitoa kuluvan 12kk aikana. Monella on takana monia tupakkalakkoja aikaisemmin kuten tupakattoman elämän aloittaminen vihdoin pykee. Pelkkä lakkoilu vai tupakoinnin kieltäminen täsyin eivät pakosti tuota toivottua tulosta.

Sähkötupakka onkin innovaatinen tuote, joka keskittyy tyydyttämään riippuvuutta vailla fyysisiä haittaa. Jos sinulla onkin aiempia lopettamisyrityksiä menneisyydessä, nykyään ois hyvä aika pohtia mikä meni pieleen sekä mitä siitä saattaisi oppia. Kuuntele ja kirjoita niitä paperille, jolloin saat lauseisiin etäisyyttä. Tärkeimpiä syitä uudelleen aloittamiseen ovat tupakanhimo, painonhallintaan liittyvät ongelmat ja alkoholinkäyttötilanteet ja kahvin juonti.

Tupakkayskä on varmasti hävinnyt. Olen testannut juoda huikan vettä, jahka tekevät syöpäkäärylettä aivot. Tupakoinnin aloittaminen, sen jatkaminen, fyysisen ja psykologisen riippuvuuden kehittyminen, tupakanhimo sekä tupakoinnin uudestaan aloittaminen johtuvat osittain geneettisistä syistä. Sähkötupakan poltto voi siis olla kovin samanlainen kokemus kuin klassisen savukkeen poltto, mutta ilman vaarallisia kemikaaleja. Jos siis haluat saada isompi määrä irti herkullisista aterioista, lopeta tupakointi.

Vinkkejä tupakoinnin lopettamisesta

Vauriot johtavat hengityksen ulosvirtauksen vaikeutumiseen. Asiasta voi paremmin kiinni pohtimalla tupakoinnin rutiinejaan tietoisesti. Keuhkojen toiminta paranee huomattavasti 2–3 kuukauden aikana. Äidin tupakointi odotusaikana lisää myös vauvan riskiä sairastua hengitystieinfektioihin, astmaan tai koliikkiin verrattuna tupakoimattomien äitien vauvoihin.

Myös veren häkäpitoisuus pudonnut normaaliin. Yhtä ainoaa todellista tietä tai oikotietä tupakattomaan elämään ei oo olemassa. Useissa sähkötupakoissa onkin myös LED-valo akkuosassa, jonka syttyy palamaan, jahka kessua imaisee. Poltin parisenkymmentä vuotta, täten toisinpäinkin onkin saapunut sanottua aika suuri määrä kertaa 🙂 Parasta onkin tämä, että olo onkin huikean huomattavasti parempi: henki kulkee, uni maistuu sekä liikunnastakin nauttii ihan toisella tavalla. Liiku huomattavasti.

Standard

Tupakoinnin lopettaminen

Se on muutoin päässyt sähkötupakalla eroon normaalista röökaamisesta ainakin väliaikaisesti. Monella onkin takana monia tupakoinnin lopettamisia ennen kuin tupakattoman elämän aloittaminen vihdoin pykee. Minäkin halusin lopettaa vailla apua, halusin tätä kolmisenkymmentä vuotta.

Tätä riippuvuutta ei tajua aikaisemmin kuin sitten, kun siitä pääsee eroon. Kun on lopettanut, onkin tärkeää, ettei kessua laita suuhunsa enää ikinä missään tilanteessa. Vihasin savuketta mutta tiesin olevani sen kanssa naimisissa. Ohjelman tavoitteena on motivoida päätöksentekoon ja auttaa löytämään sopivia rutiineja sekä keinoja voidaksesi vastustaa nikotiiniin liittyvää riippuvutta sekä tapaasi tupakoida.

Tämä uusin tulokas vähentää tupakoinnin palkitsevuutta salpaamalla aivojen nikotiinireseptoreja. Tupakoinnin välittömiä aikaansaannoksia on esim. päänsärky, väsymys, keskittymisvaikeudet ja tarkkuutta vaativien toimintojen heikkeneminen.

Tupakoinnin lopettaja ei menetä mitään ainoastaan voittaa, kertoo Carr. Tutkimus paljastaa, että oireet eivät oo pahemmat siksi, että tupakoijat eivät pystyisi taistelemaan virusta vastaan, vain sen takia, jotta niiden kehonsa ylireagoi sen takia. Tupakointi heikentää myös keuhkokudoksen kimmoisuutta, ahtauttaa keuhkoputkia sekä tuhoaa keuhkorakkuloita. Sydänveritulpan vaara puolittuu vuodessa ja keuhkosyövän kymmenessä vuodessa lopettamisen päästä. 10 päivää: Tupakanhimo iskee “ainoastaan” noin 2 kertaa päivässä keskivertolopettajalla.

Tutkijat toivovat ihmisten pääsevän eroon harhakuvasta, että ei tupakanpolton lopettaminen auta enää vuosien jälkeen. Vakuuta itsellesi, jotta sinun on harmittava keskittyä, että aivosi oli tottuneet tupakkaan. Tupakointi enemmän keskosriskiä.

Oppimistavoitteena onkin tajuta tupakointikäyttäytymisen sidokset ympäristöön, fysiologiaan sekä psyykkiseen toimintakykyyn. Viikonloppukin meni verrattain kivuttomasti vaikka kaverien kanssa tuli muutamana iltana tissuteltuakin. Tuttu kädenliike röökiä huulille laitettaessa säilyy ja myös “savua” voi puhallella. Mikäli haluat oikeasti pelätä, sikäli jatkamalla tupakointia saattaa edessä olla hyvinkin tuskallinen kuolema keuhkoahtaumatautiin kuten appiukkollani tai sydänkohtaus kuin isälläni.

Tupakoinnin lopettaminen tämän sijasta käy saletimmin kerralla kuin lakkoillen, tällöin onkin mahdollista jättää itselleen takaportteja alottaa uudestaan. Useissa sähkötupakoissa onkin myös LED-valo akkuosassa, joka syttyy palamaan, kun tupakkaa imaisee. 10 – 14 päivää: Tällä hetkellä riippuvuuden täytyisi jeesaa ja muihinkin asioihin, kuin tupakkaan, onkin jo helpompi keskittyä.

Tämä kirja vaan tarvittiin siihen, jotta tajueisin itsestään selvät asiat.